Diëtiste Intuïtief Eten

Diëtiste Intuïtief Eten

Een nieuwe start

Liefde voor jezelf
Het einde van 2020 komt sneller dan verwacht dichterbij. Ik hoor nu al goede voornemens in de virtuele wandelgangen echoën. Hoe zorg jij nu echt goed voor jezelf in 2021?

Binnenkort krijgen we weer een nieuwe start cadeau, de jaarwissel. De kans om het beter te doen. Zo voelt dat toch voor velen.

We nemen afscheid van wat we, volgens onze innerlijke criticus, niet goed deden en nemen ons voor om het komende jaar beter ons best te doen. We zien het groots. We maken plannen. We gaan het deze keer anders aanpakken. We zullen volhouden en slagen in onze missie. We gaan echt gelukkiger en gezonder worden.

Ik hoor nu al in de, dezer dagen voornamelijk virtuele, wandelgangen uitspraken echoën: stoppen met roken, minder drinken, een streefgewicht behalen of terug in een bepaalde broek passen, een sport weer oppikken, meer tijd maken voor de kinderen, vroeger gaan slapen, dates inplannen met onze partner, minder familiale verplichtingen bijwonen, meer lezen,… voor ieder wat wils.

Mooi vind ik dat, dat wij graag goed voor onszelf willen zorgen. Als we eerlijk durven zijn tegen onszelf, als we daar de tijd voor durven nemen, dan voelen we heel goed wat we nodig hebben. Dit concreet en haalbaar maken, daarin ligt de uitdaging. Wat is de succesformule om vol te houden? Doorzettingsvermogen en intrinsieke motivatie worden veelal geopperd als het recept om te slagen. Zo simpel is echter niet altijd, toch niet voor elke gewenste gedragsverandering. Laat je daarom bijstaan. Er zijn zo veel experten, ieder in hun vakgebied, die klaar staan om hun expertise de delen. Durf een personal trainer aanspreken als je op zoek bent naar duurzame sport zonder blessures, neem contact op met aan tabakoloog om je te ondersteunen bij je rookstop, ga in gesprek met een psycholoog om na te gaan waarom je van je relatie/kinderen/nachtrust/… geen prioriteit maakt, … Je staat er niet alleen voor! En euhmmmm … realistische doelen stellen zijn goud in dit kader, ook al zijn onze fantasieën en ideaalbeelden verleidelijk.

Hier reik ik graag mijn hand naar al diegenen die met ideeën spelen om terug in die o-zo-strakke jeans te passen en naar al diegenen die verlangen naar een ander spiegelbeeld. Ga niet op dieet. Doe het niet. Bewust anders eten met het oog op gewichtsverlies is één van de grootste voorspellers van gewichtstoename. Als je weet dat diëten ervoor zorgt dat je op termijn weer bijkomt, dan is het simpel, toch? Ik hoor je, je gaat gewoon gezonder eten en stoppen met snoepen, dat is toch simpelweg een gezonde levensstijl? Toch gaan hierbij alarmbelletjes af in mijn hoofd. Niet meer snoepen, is dat realistisch? Wat als je dochter jarig is? Wat als je koffie gaat drinken bij je oma? Wat als je op een dag zin hebt in chocolade?

“Als je weet dat diëten ervoor zorgt dat je op termijn weer bijkomt, dan is het simpel, toch?”

Alle manieren van omgaan met voeding waarbij je denkt in wit-zwart termen, alles of niets, goed of slecht, gezond of ongezond, nooit of altijd,… daar maak ik mij zorgen over. Voeding is complex en hoort flexibel te zijn, net zoals het leven complex is en wij er dankzij onze flexibiliteit in slagen om ons hoofd boven water te houden.

Ik wil je een andere manier leren kennen om met voeding, beweging en je lichaam om te gaan. Omdat ik het iedereen toewens om zich comfortabel in zijn/haar vel te voelen, om energiek door het leven te gaan zonder zorgen over zijn/haar maten. Ik wenst iedereen de vrijheid zelf te bepalen wat, wanneer en hoeveel te eten, want alleen jij weet wat goed voelt voor jou! Ik wil je weer leren luisteren naar de signalen van je lichaam én geest zodat je weer in staat gesteld wordt om de meest gezonde versie van jezelf te worden. Weer liever eten, met meer plezier voor de totale eetbeleving, weer genieten zonder schuldgevoelens of angsten, weer kunnen eten in gezelschap zonder de drang te voelen verantwoording af te moeten afleggen, geen teleurstelling meer door een cijfer op de weegschaal, geen eetbuien meer, weer vertrouwen op je eigen lichaam en in je eigen kracht staan! Dat klinkt heerlijk bevrijdend, nietwaar?

Wat wil jij het komende jaar doen om goed voor jezelf te zorgen? Welke ondersteuning heb jij hierbij nodig?

Ik wens je een warm en gezond eindejaar, dat je het schoons kan omarmen in deze uitzonderlijke tijd.

Tina