Tina Somers  –  Erkend diëtiste  –  Intuïtief eten

Tina Somers  –  Erkend diëtiste  –  Intuïtief Eten

Appelcake as it should be

Ik daag je uit deze cake te maken, te gaan zitten én er echt van te genieten. Observeer met al je zintuigen: kijk, voel, ruik, proef, luister. En gun het jezelf, laat jezelf toe om te genieten van dit lekkers.
Ik daag je uit deze cake te maken, te gaan zitten én er echt van te genieten. Observeer met al je zintuigen: kijk, voel, ruik, proef, luister. En gun het jezelf, laat jezelf toe om te genieten van dit lekkers.

Deze appelcake is heerlijk smeuïg met een krokante korst en geeft je de voldoening waar je op zoek bent wanneer je verlangt naar een stuk vers appelgebak. Deze cake is niet moeilijk om te maken en overheerlijk in combinatie met een warme tas thee. Leve de herfst!

In de periode dat ik zelf diëten volgde, ging ik als een maniak op zoek naar recepturen met zo weinig mogelijk suiker en zo weinig mogelijk vet. Ik bakte, experimenteerde, en proefde… Af en toe zat er eens een echt lekkere variant tussen. Bananenbrood of pompoengebak, heerlijk vind ik dat! Maar geven deze je de voldoening waar je naar verlangt als je zin hebt in een oldschool stuk appelcake? 

De alternatieve vormen van gebak op basis van banaan of appelmoes zijn zeker waardevol, ze kunnen een voedzaam en lekker tussendoortje zijn of zelfs onderdeel van een maaltijd. Maar laat ons eerlijk zijn, ze prikkelen onze smaakpapillen niet in diezelfde mate en zorgen niet voor dezelfde verzadiging.

Wat er meermaals gebeurde tijdens mijn experimentele fase: ik nam een stuk van mijn “gezonde” cake. Textuur çava, veelal minder krokante korst, minder diepgang van smaken en minder vullend in mijn buik. Na een stuk, volgde er nog één, en nog één, ik bleef zoeken naar de voldoening waar ik naar verlangde. Vaak at ik tot het hele gebak op was, en dan nog bleef ik met onbevredigd gevoel achter. De buikpijn kreeg ik er gratis bij…

Hoe dat kwam? Waarschijnlijk door een combinatie van factoren. Ik had vermoedelijk fysiek nood aan energie, want ik probeerde in de tijden van diëten maar 2 boterhammen per maaltijdmoment te eten. Daarbij kwam de gedachte; ‘Het is oké, dit gebak bevat geen vet en bijna geen suiker, je kan hier gerust een extra stuk van nemen’. Na drie stukken zei de stem in mijn hoofd; ‘Ai nee, nu heb je toch wat overdreven, what the hell, ik kan me maar beter helemaal laten gaan en morgen terug goed beginnen.’ En zo ging het keer op keer. De dieperliggende overtuiging dat ik best zo weinig mogelijk kon eten, en ook best zo caloriearm, deed me steeds weer de das om. Deze overtuiging lokt een mindset van tekort uit, dewelke er voor zorgt dat je net meer verlangt naar eten en zelfs een gevoel van controleverlies kan ervaren. Tot slot speelde het gebrek aan genot ook een rol. Ik was op zoek naar een smaak die ik niet vond.

Ik voelde me schuldig, ik schaamde me, en ik voelde me gefaald als diëtiste… Na heel wat cycli van diëten en overeten kwam intuïtief eten op mijn pad. Door intuïtief eten durfde ik eindelijk weer naar mijn lichaam luisteren en alle voeding toe te laten. Ja, ook voeding met veel vet en suiker. Wat een bevrijding! 

Ik daag je uit deze cake te maken, te gaan zitten én er echt van te genieten. Observeer met al je zintuigen: kijk, voel, ruik, proef, luister. En gun het jezelf, laat jezelf toe om te genieten van dit lekkers. Eet bewust, zo kan je gemakkelijker opmerken wanneer je genoeg hebt! Genieten zonder buikpijn of schuldgevoelens, dit is het leven!

Ingrediënten voor 1 cake: 

 • 250 g zelfrijzend bakmeel 
 • 250 g (vloeibare) boter (op kamertemperatuur) of zonnebloemolie 
 • 180 g kristalsuiker 
 • 1 zakje vanillesuiker 
 • 4 eieren 
 • Kaneel
 • 3 kleine of 2 grote appels 

Zo maak je het: 

 • Verwarm de oven voor op 180°
 • Bedek een langwerpig cakeblik met bakpapier.
 • Meng de kristalsuiker, vanillesuiker en de eieren. Klop goed los tot je een luchtige massa krijgt.
 • Zeef de bloem bij dit mengsel. Roer goed.
 • Voeg de boter of olie toe en meng. 
 • Schil de appels en snij in blokjes. Voeg toe aan het mengsel samen met een koffielepel kaneel. Roer goed. 
 • Verdeel het beslag over het bakblik. 
 • Bak 45 minuten gaar op 180°. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. De baktijd kan verschillen afhankelijk van je oven. 
 • Laat afkoelen. 
 • Garneer eventueel met wat extra kaneel. Smakelijk!

Stuur me een berichtje als je hem gemaakt hebt of tag me op Instagram, ik hoor heel graag jullie ervaringen.

Smakelijk!

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwtjes

RISIV-nr: 5-63121-61-601

© 2021 All Rights Reserved

RISIV-nr: 5-63121-61-601

© 2021 All Rights Reserved

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwtjes

BE0738934122

RISIV-nr: 5-63121-61-601

© 2021 All Rights Reserved

Stay tuned!

Stay tuned!

Vul je gegevens hieronder in en word als eerste op de hoogte gehouden van interessante tips en releases van trainingen, inclusief mooie promo’s!