Tina Somers  –  Erkend diëtiste  –  Intuïtief eten

Tina Somers  –  Erkend diëtiste  –  Intuïtief Eten

Shakshuka, comfortfood van restjes!

Shakshuka is een heerlijk vegetarisch éénpansgerecht dat zich perfect leent om met verschillende soorten groenten te bereiden. Ik deel hier een variant met de restjes in mijn koelkast.
Shakshuka is een heerlijk vegetarisch éénpansgerecht dat zich perfect leent om met verschillende soorten groenten te bereiden. Ik deel hier een variant met de restjes in mijn koelkast.

Enkele dagen geleden had ik echt geen zin om naar buiten te gaan. Het regende non- stop, er was veel wind, en ik was er al eens door gelopen richting de bakker voor vers brood. Tegelijk verlangde ik naar een heerlijk warm en vullend gerecht, zodat ik de hele avond zou kunnen werken zonder grote honger. Toen ik de koelkast opentrok vond ik deze ingrediënten: eieren, feta, 2 wortels, preikiemen, veel tomaten (die eigenlijk al wat te ver waren om rauw te eten) én een broccoli. Ja, shakshuka is ideaal! Shakshuka is een vegetarisch éénpansgerecht, meestal op basis van paprika en tomaat. Heerlijk om met brood in te dippen. Ajuin en een blik tomatenblokjes heb ik meestal in huis. Let’s go!

Ik deelde een foto van mijn late en vullende lunch op sociale media en ik kreeg veel vraag naar het recept. Ook al is receptontwikkeling niet mijn specialiteit, voor jou schrijf ik het even uit. Want lekker en gevarieerd eten, dat kan ook door af te wijken van een recept dat je ergens vindt. Wees creatief! De ene keer draait het bij mij ook beter uit dan de andere. 😉

De meeste recepten van shakshuka bevatten (punt)parika’s, look, komijn, verse peterselie, allemaal ingrediënten die ik niet heb. (Ik gebruik zelf zelden look omdat mijn lichaam dit niet goed verteert. Voeg gerust toe als je look in huis hebt.) Toch kon ik er lekker veel smaak in krijgen en belandde er een pittige shakshuka op mijn bord.

Ingrediënten die ik deze keer gebruikte (voor 2 personen):
 • 1 ajuin
 • 1 blik tomaten met basilicum
 • 2 wortelen
 • 6 grote tomaten
 • 4 eieren
 • ½ pakje feta
 • ½ Groenten bouillonblokje
 • Olijfolie
 • Kruiden poeders: Harissa, curry, gerookte paprika, chili
 • Peper en zout
 • Preikiemen als afwerking
 • Brood om erbij te eten
Zo ga je te werk:
 1. Schil de ui en snij in fijne ringen.
 2. Was en schil de wortelen en snij in kleine blokjes (ik heb deze graag heel fijn dat ze opgaan in de saus), doe dit ook met de tomaten (deze blokjes mogen groter zijn)
 3. Doe 2 eetlepels olie in een grote pan (met deksel)  en stoof de ajuin. Voeg na 2 minuten de kruiden poeders toe op gevoel. Ik schat 2 theelepels van elks. Wil je het minder pittig of hou je niet van pikant, laat dan de het chilipoeder weg. Door de kruiden op te warmen voor je de rest van de ingrediënten toevoegt komen de smaken extra goed vrij! Roer goed om zodat de kruiden niet aanbranden.
 4. Voeg de wortelen en verse tomatenblokjes toe en laat met deksel op een laag vuurtje sudderen.
 5. Was ondertussen de broccoli, snij de grote steel eraf, schil en snij de steel in fijne blokjes (zoals de wortelen). Verdeel de rest van de broccoli in roosjes. Mijn broccoli was groot dus ik gebruikte maar 2/3de.
 6. Roer eens goed in de pan en voeg het blik tomaten, bouillonblokje en broccoli toe. Als de massa te droog is, spoel je blik dan met een beetje water uit in je pan. Laat weer 10 minuten sudderen met deksel.
 7. Dek de tafel, ruim de keuken op,… Ga eens proeven en voeg peper en zou toe naar smaak.
 8. Maak dan 4 kuiltjes in de groente massa en breek er de eitjes in, ik doe dit 1 per 1: kuiltje maken en ei breken, volgend kuiltje en ei erin breken, …. Laat 5 à 10 minuten verder garen, ik doe dit met deksel op de pan.
 9. Schep uit op je bord, verkruimel de hoeveelheid feta naar jouw smaak over je bord. Werk af met preikiemen (of andere sla of verse kruiden die je in huis hebt). Heel lekker om te combineren met brood!
Et voilà…

Ga rustig zitten, kijk, ruik, proef, … het is tijd om te genieten.

Smakelijk!

Hartelijke groeten,

Tina

PS: vind jij het moeilijk om honger en verzadiging aan te voelen? Schrijf je hier in voor mijn minicursus honger en verzadiging! Omdat jij deze blog leest ontvang je 20 euro korting. Voeg bij het uitchecken de kortingscode ILOVEFOOD toe en de korting wordt verrekend.

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwtjes

RISIV-nr: 5-63121-61-601

© 2021 All Rights Reserved

RISIV-nr: 5-63121-61-601

© 2021 All Rights Reserved

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwtjes

BE0738934122

RISIV-nr: 5-63121-61-601

© 2021 All Rights Reserved

Stay tuned!

Stay tuned!

Vul je gegevens hieronder in en word als eerste op de hoogte gehouden van interessante tips en releases van trainingen, inclusief mooie promo’s!